1 av 2
Lennart Holmlund (S), hoppas på att Umeå ska locka ännu fler, från både Sverige och Europa. Foto Maxime Jonsson/SR.
2 av 2
Rolf Hugoson, som forskar om Umeås historia på Centrum för regionalvetenskap vid Umeå Universitet. Foto Maxime Jonsson/SR.
Umeå

Umeå en av EU:s snabbast växande städer

1:44 min

Umeå är en av de städer som växer snabbast i hela EU, tillsammans med Stockholm och Malmö. Socialdemokratiska kommunalrådet Lennart Holmlund jublar och hoppas på att Umeå ska locka ännu fler, från både Sverige och Europa.

Sedan 1990 har befolkningen i Umeå ökat med drygt 25 000 personer. Och nu är Umeå alltså en av de städer i EU som växer snabbast, det enligt statistik från Eurostats sammanställd av Sydsvenskan. Och fler människor betyder mer skatteinkomster, något som gör att många städer strävar efter att växa. Men enligt Rolf Hugoson, som forskar om Umeås historia på Centrum för regionalvetenskap vid Umeå Universitet, så finns det också en annan sida av myntet.

För att undvika att hamna i en fälla där nybyggen inte motsvarar ökning av befolkning bör en stad satsa sina kort på många olika områden menar Rolf Hugoson. Därför tror han att Umeå klarar av utmaningen.

Och det är många områden Lennart Holmlund nämner när han talar om vad som gör Umeå attraktivt. Barnidrott, studier, låg brottslighet, Botniabanan, naturen och inte minst kulturen bland annat. För målet med 200 000 invånare till 2050 står fast.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista