Lycksele lasarett. Foto: Örjan Holmberg/SR.
Sjukvård & Arbetsliv

Sjuksköterskor larmar om hotad patientsäkerhet

1:34 min

Sjuksköterskorna på medicinavdelningen på Lycksele lasarett befarar att patientsäkerheten hotas. Landstingets rekrytering av sommarvikarier har gett dåligt resultat och nu tror sköterskorna att det här kommer att få konsekvenser för patienterna och dem själva.

– Vi har en semestervikarie i sommar och det innebär ju för oss att vi kommer att ha en lägre bemanning och det innebär att vi kommer att dra ned på vårdplatserna, men någonstans måste ju patienterna ta vägen.'

Enligt sköterskorna har landstingets rekryteringsarbete strandat.

Sjuksköterskestudenternas lönekrav gör att hela landet skriker efter sköterskor i sommar, och då blir det extra svårt för ett sjukhus i Norrlands inland.

På medicin lär endast en vikarie vara kontrakterad.

Jenny Ståhl som är landstingets verksamhetsområdeschef på medicinsidan säger att läget just nu ser svårt ut, men att sista ordet inte är sagt än, och att man prövar alla lösningar.

Sköterskan Anna Lindgren säger att landstinget bett henne och kollegerna att ta semester på annan tid än sommaren mot ersättning, men det är inget de gillar.

– Vi tycker väl att man borde ge de studenter som faktiskt finns den lön som de kräver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista