Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Politikerpensionerna

Arbetsfri inkomst i åratal för ex-politiker

1:50 min

Mer än var tredje riksdagsledamot som slutade efter valet 2010 försörjer sig fortfarande med pengar från riksdagen, det visar SVT:s granskning av riksdagens inkomstgaranti. I Västerbotten är det tre före detta riksdagsledamöter som uppbär inkomstgaranti.

Socialdemokraterna Lars Lilja och Britta Rådström, båda 58 år och Kristdemokraten Gunilla Tjernberg, 62, har alla inkomstgaranti från riksdagen.

Lars Lilja och Gunilla Tjernberg försörjs helt genom riksdagens inkomstgaranti och får båda över 37.000 kronor kronor i månaden medan Britta Rådström arbetar halvtid och tar ut resten, drygt 18 tusen kronor i månaden, i form av inkomstgaranti och kan göra det i minst fyra år till.

Det hårt kritiserade systemet ska nu ses över och regeringen har tillsatt en kommitté som ska presentera sina förslag i december i år. Men om det blir några förändringar kommer de förändringarna bara gälla framtida riksdagsledamöter, alltså de som tillträder efter valet 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista