Vindeln

Vargskräck ska locka medlemmar

1:51 min

Nej till all varg som lever fritt. Med den ståndpunkten letar nu Jägarnas Riksförbund sympatisörer i Vindeln. Det när de nu öppnar en avdelning i Vindeln. Men enligt Krister Persson, från Länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation, så är åsikten inte förankrad med verkligheten utan bara marknadsföring.

– Det är ju helt hypotetiskt, det är ju bara för att värva medlemmar på en fråga man tror ska vara framgångsrik. Alltså det faktum att vi ska ha en vargstam i Sverige det är ju ett i demokratisk ordning fattat beslut, säger Krister Persson.

– Idag finns ju också var inhägnad på zoo, men för oss är den viktiga signalen att vi ger med den här frågan (är att) vi behöver förändra rovdjurspolitiken, säger Solveig Larsson ordförande för Jägarnas Riksförbund.

Nej till all frilevande varg, så står det i annonsen i Vindeln VR-bladet i samband med att Jägarnas Riksförbund öppnar avdelning där. Under finns en bild på en varg, med ett stort hårkors över halsen.  Solveig Larsson menar att det är en policy man måste ta för att ändra rovdjurspolitiken, som enligt henne inte tar hänsyn till de som bor i områden med vargrevir. Västerbotten och Vindeln är inte ett sånt område, men annonsen har fått folk att reagera, även om många av de Vindelbor jag träffar inte vill prata varg i radio, det är ett för infekterat ämne.

– Den var lite konstig annonsen, lite makaber på något sätt, den har diskuterats, säger Krister Lindgren skrattande.

-- Det känns lite märkligt att man går på så där hårt och säga att man inte ska ha det , säger Malin Bjuren.

– Jag tycker annonsen är bra. Som jägarfru så har vi hund, säger Lena Palmgren.

– Jag tycker väl att det är en liten överdrift . Jag har inte märkt av någon varg hittills, säger Lennart Lidström

Initiativet till avdelningen i Vindeln kommer enligt Jägarnas Riksförbund från Vindelbor själva. Men Krister Persson ser hela annonsen och ställningstagandet som väldigt olyckligt:

– Det är en marknadsföring som jag tror generar många jägare.

Viltförvaltningsdelegationen

  • Ett partssammansatt organ inom länsstyrelsen sedan 2010.
  • Viltförvaltningsdelegationen är både rådgivande och beslutande.
  • Beslutar bland annat om viltförvaltning, skötsel av älgstam, licens- och skyddsjakt inom länet.
  • Prövar frågor om godkännande av rovdjursförvaltningsplan, förslag på miniminivåer för förekomsten av björn och lo, inriktning för förekomsten av varg och järv i länet.
  • Att delegationen är partssammansatt betyder att olika intressen i länet representeras, till exempel jakt- och viltvårdsintresse, naturvårdsintresse, lokalt näringsliv och turism, rennäringen. Dessutom ingår politiker, och ordförande är landshövdingen.
  • I viltförvaltningsdelegationerna i Sverige är det till exempel tre organisationer som representeras i naturvårdsintresset: Naturskyddsföreningen, Ornitologiska föreningen och Rovdjursföreningen.

Fakta: Länsstyrelsen

Reporter Maxime Jonsson

maxime.jonsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.