Undersköterskan Rebeca Miranda hjälper en äldre person på Kulltorps Vård- och omsorgsboende på Söder i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Skellefteå

Vanligt med hot och våld inom omsorgen

1:35 min

Det är vanligt att personal inom handikapp och äldreomsorg utsätts för hot och våld men få incidenter leder till arbetsmiljöärenden. Susanne Duvenberg, huvudskyddsombud inom äldreomsorgen i Skellefteå, bekräftar att det är sällan som hot och våld dokumenteras av personalen som arbetsmiljöproblem.

– Det är så svårt med den här gränsen för vad ska man tåla inom äldreomsorgen, och där har vi ju väldigt olika syn. Jag tycker ju att det ska vara nolltolerans även vid hot säger Susann Duvenberg.

Om det händer en incident så skrivs oftast en så kallad avvikelserapport utifrån brukaren, och som ansvarig chef ska ta hand om och åtgärda.

– Det är ju inte så att man accepterar det här säger Håkan Lundmark, chef för handikappomsorgen i Skellefteå. Men det kan ju vara så att personer som behöver våra insatser kan agera utåtriktat, det ligger i funktionshindret.

– Vi kan ju inte låsa in dem och slänga nyckeln, utan genom att vi har ett bra förhållningssätt och bemötande så ska vi minimera att dom behöver uttrycka sig på det här sättet säger Håkan Lundmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista