Doroteaupproret fanns också på plats vid Första maj i Umeå. Foto: Åsa Sundman/SR.
Vårdupproret

Planerar krav på folkomröstning för Doroteavård

0:58 min

Nu tar Doroteaborna nästa steg för att få akutsjukvården tillbaka - en folkomröstning. Att ockupera sjukstugan har, åtminstone inte ännu, gett resultat. Så nu planerar man att gå ut och samla in namnunderskrifter.

– En namninsamling för folkomröstning i Västerbottens län.

Har ni redan listor ute nu?

– Nej, vi drar igång det här i början på juni, säger Ingrid Oscarsson som var med och drog igång Doroteaupproret

Nu samlar sig alltså Doroteaborna för att ordna namninsamling med krav på en folkomröstning i länet. För landstingets beslut om omorganisation av akutvården i inlandet tänker man inte acceptera. Sedan den sista januari ockuperas sjukstugan, och i slutet av maj planeras en träff för att samla vårdprotesterna som ett Inlandsuppror.

– Man sätter oss i en situation när företag inte vågar stanna kvar, när folk inte vågar bo kvar. Vi finner oss inte i det.

– Det är ju vår grundtrygghet, det är ju någonting som alla är berörda av. Vi begär ju inte hjärnkirurgi till Dorotea utan det är ju bara det allra, allra viktigaste - vi vill ha en akutsjukvård som fungerar, säger Ingrid Oscarsson i Dorotea.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista