Sjukvård & Hälsa

Jämtländska kvinnor fick fel svar på cellprov

Upp emot 8 000 kvinnor i Jämtland kan ha fått fel svar på sina cellprov. Laboratoriemedicin Västerbotten, som sköter analyserna, har eftergranskat 400 prover. Bland dem fanns flera fall av lindriga cellförändringar, men inget fall av missad cancer. Inga analyser från västerbottniska kvinnor har gjort vid labbet där felen gjorts.

-- Det är bara i Jämtland som det har blivit fel i analyserna av gynekologiska cellprover. Det är på ett labb i Östersund som felen gjorts, det beskedet kommer från Tomas Höckenström på Laboratoriemedicin Västerbotten, som driver labbet i Östersund.

-- Proverna från kvinnor i Västerbotten analyseras på Laboratoriemedicins labb i Umeå har inte gjorts på samma felaktiga sätt, säger Höckenström.

– Det som jag känner mig orolig för det är att man kan tappa tilliten till systemet och att man inte vågar lita på de svar man har fått. Det är ju väldigt allvarligt, säger Pia Collberg, mödrahälsovårdsöverläkare i Östersund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista