Varg på Skansen. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.
Västerbottens län

Jägarorganisationer blandas samman

Svenska jägareförbundet tycker att det är problematiskt att de blandas ihop med Jägarnas Riksförbund, eftersom deras vargpolitik skiljer sig helt.
– Det när nog vanligt att folk gör det och  ibland en beslutsfattare och det är olyckligt  för att vi har lite olika inriktningar och vi har ju också ett allmänt uppdrag i Jägareförbundet som gör att vi har ett utökat ansvar, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Svenska jägareförbundets rovdjursråd.

Jägarnas riksförbund, som säger nej till all varg som lever fritt, är det mindre förbundet. Svenska jägareförbundet är det större, med cirka 150 000 fler medlemmar.

En väsentlig skillnad ligger i att Svenska jägareförbundet har ett allmänt uppdrag från staten och Jordbruksdepartementet, att leda delar av viltvården och jakten i landet.

* Både Svenska jägareförbundet och Jägarnas riksförbund får bidrag ur viltvårdsfonden, dit bland annat avgiften för jaktkortet går. Jägarnas riksförbund har ett allmänt uppdrag att följa riksdagens mål för jakt och viltvård. Svenska jägareförbundet har en mer myndighetsliknande roll och ska återrapportera sitt uppdrag, säger Helena Busk, departementssekreterare på Landsbygdsdepartementet.

Så skiljer sig även förbundens åsikter åt, till exempel när det kommer till vargfrågan. Svenska jägareförbundet vill alltså minska den nuvarande stammen något, men vill inte alls förknippas med en annons som Jägarnas riksförbund har just nu där de säger nej till all frilevande varg.

I annonsen finns en bild på en varg med ett hårkors över halsen.

Svenska jägareförbundet tror att det andra förbundet försöker värva medlemmar som sympatiserar med såna åsiker.

– Men jag hoppas ju och tror att man ser till att den här typen av värvningskampanjer med den här typen av affischer är en engångsföreteelse.

* Uppgifter om bidrag och uppdrag korrigerade och förtydligade

Jaktkortet och jägarföreningarnas uppdrag

Jaktkortet visar att du har betalat viltvårdsavgiften och är berättigad att jaga i Sverige. Pengarna går till viltvårdsfonden, och ur den får jägareföreningarna bidrag - olika beroende på uppdrag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".