Umeå

Umeå kommun ska handla rättvist

Umeå kommun ska ansöka om att bli diplomerad "Fairtrade City". Med det skulle Umeå bidra till att främja mänskliga rättigheter och gynna varor som produceras under rättvisa förhållanden, och därmed skapa ekonomisk och social utveckling i tillverkningsländerna. Bakgrunden är en motion från Vänsterpartiet 2007.

Om Fairtrade City

Fairtrade City, ett koncept som lanserades i Sverige 2006, är en diplomering till kommuner som engagerar sig för etisk konsumtion. Fairtrade City leds av en styrgrupp som ska sprida information om etisk konsumtion till kommunens invånare.

Fairtrade City innebär i korthet att kommunen lever upp till kriterier som rör etisk upphandling, bedriver ett aktivt informationsarbete och har ett utbud av etiskt märkta produkter i butiker och på arbetsplatser. I dag finns det ungefär tusen Fairtrade City-diplomerade kommuner i Europa, USA, Kanada och Australien. I Sverige finns det 47 diplomerade kommuner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista