Maria Löfgren, rektor för Lärarhögskolan i Umeå. Foto: Mattias Persson/ Umeå universitet
Umeå

Nya rektorn vill skapa bästa utbildningen

1:48 min

Umeå Universtitet ska bli bäst i Sverige på att utbilda lärare. Det är i alla fall målet för lärarhögskolans nya rektor; Maria Löfgren.

– I Umeå, där läser man till lärare. Så vill jag att man ska säga om vårt lärosäte, säger Maria Löfgren.

Hon framhåller att universitetet satsat på forskning kring utbildningsvetenskap. De senaste åren har man satsat 150 miljoner på olika utbildningsvetenskapliga områden.

– För att lärarutbildningen har länge kritiserats för att vara lite forskningssvag och vi ska ju utbilda på  vetenskaplig grund.

I förra veckan rapporterade P4 Västerbotten att drygt 37 500 behöriga lärare lämnar skolan för att arbeta med något annat istället. Det motsvarar 16 procent av lärarkåren.

Flera gånger har vi hört lärare klaga på att deras jobb blivit för administrativt, de tycker att de dokumenterar för mycket och lär ut för lite.

Det här vill Maria Löfgren råda bot på genom att bland annat se till att studenterna kommer ut i verksamheten så tidigt som möjligt.

– Studenterna ska få komma ut tidigt, kanske redan under första terminen så att man får en realistiskt bild av det yrke man har framför sig.

– Överhuvudtaget är samarbetet med skolor i regioner jätteviktigt för lärarutbildnignen, säger Maria Löfgren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista