Foto: Peter Öberg/SR.
Sjukvård & Hälsa

Dog efter operation - Socialstyrelsen kritisk

Socialstyrelsen riktar kritik mot en läkare efter att en patient avlidit efter en operation där komplikationer tillstötte. Men även cheferna ansvariga för rutiner, bemanning med mera åläggs ett ansvar för att upprätthålla patientsäkerheten.

Det var i slutet på november 2010 som en kvinna i 70-årsåldern lades in på sjukhuset i Umeå för att genomgå en gallstensoperation. Hon hade haft problem länge, men eftersom det fanns andra sjukdomar att ta hänsyn till hade man avvaktat med operation.

Operationen påbörjades som titthålskirurgi, men man fick övergå till öppen bukoperation eftersom det fanns sammanväxningar kring gallblåsan som måste frigöras. Morgonen efter operationen hade patienten bland annat svårigheter att andas, och trots olika behandlingar blev hennes tillstånd sämre. En ny operation gjordes, då upptäcktes att det gått hål på tjocktarmen vid förra operationen. Men trots att man tog bort och lagade, och patienten fick intensivvård efteråt gick hennes liv inte att rädda.

Socialstyrelsens bedömning är att läkaren som opererat arbetat i enlighet med vetenskap och beprövad teknik. Däremot kritiseras han för att ha brustit i sitt yrkesansvar för eftervården.

Läkaren var samma dag ansvarig både för operationer och vårdavdelningen. Det tog för lång tid innan patientens allvarliga tillstånd uppmärksammades. Det fanns också brister i postoperativa övervakningen, tillsyn och kontroller. Övertagandet av IVA dröjde på grund av underbemanning för narkosläkare.

Socialstyrelsen förutsätter att en översyn av rutiner för postoperativ övervakning sker inom Kirurgcentrum. En översyn av läkarbemanningen vad gäller ansvar för operation och vårdavdelning bör också göras, skriver Socialstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista