Jaktkortet och jägarföreningarnas uppdrag

Jaktkortet visar att du har betalat viltvårdsavgiften och är berättigad att jaga i Sverige. Pengarna går till viltvårdsfonden, och ur den får jägareföreningarna bidrag - olika beroende på uppdrag.

Jaktkortet kostar 300 kronor för en jaktsäsong, och pengarna går till en viltvårdsfond som fördelas av regeringen till organisationer och myndigheter och syftet är att uppfylla riksdagens mål för viltvård och viltförvaltning.

2011 fick Svenska Jägareförbundet 50 miljoner kronor från viltvårdsfonden. I den ersättningen ingår ett allmänt samhällsuppdrag att informera allmänhet, markägare, jägare och myndigheter i viltvårdsfrågor. Förbundet deltar också bland annat i skyddsjakt och inventering av svenska viltstammar.

Svenska Jägareförbundet har cirka 180 000 medlemmar och enligt Helena Busk, departementssekreterare på Landsbygdsdepartementet, så har Svenska Jägareförbundet en myndighetsliknande roll med en skyldighet att återrapportera sina uppdrag till staten.

Jägarnas Riksförbund är ett annat stort förbund med cirka 30 000 medlemmar. 2011 fick Jägarnas Riksförbund 6 miljoner kronor från viltvårdsfonden där en del är ett grundbidrag och en del utifrån antalet medlemmar.

Jägarnas Riksförbund har också ett allmänt uppdrag att följa riksdagens mål för jakt och viltvård, men enligt Helena Busk på departementet så är det är inte lika omfattande och myndighetsliknande som Svenska Jägareförbundets uppdrag.

Reporter: Magnus Bergner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".