Robertsfors byskolor blir kvar

Med minsta möjliga marginal hänger byskolorna i Robertsfors kommun kvar. Det var bara en enda röst som avgjorde när politikerna i kommunfullmäktige röstade om saken igår.

Det handlar om skolorna i Djäkneboda, Flarken, Åkullsjön och högstadiet i Ånäset. Skolor med 33 till 50 elever, som enligt centerpartiets mening aldrig borde kommit på tal för nedläggning.

Den styrande så kallade kartellen, med socialdemokraterna som största parti, hävdade att skolverksamheten måste koncentreras till tre enheter, för kvaliténs skull.

Huruvida byarnas utveckling hängde på skolornas existens var socialdemokraten Hans Lindgren och centerpartiets Lars Bäckström inte överens om.

Det har varit en jobbig tid med en uppslitande debatt, det är de båda överens om, där centralort ställts mot byarna. Hans Lindgren är rädd att det inte är slut än, om några år när eleverna är färre kommer samma frågor att diskuteras igen. Och det kan också bli konsekvenser för det politiska arbetet i framtiden.

- Nu måste den så kallade kartellen, om det finns någon kartell längre, sätta sig ner och fundera, säger Lars Bäckström.