Vännäs

Trängsel på läxhjälpen

4:10 min

Läxhjälpen i Vännäs har snabbt blivit populär. Flyktingungdomar som inte har sina föräldrar i Sverige får ett extra stöd för att hänga med i skolan - men de får också träffa vuxna som ger dem social träning i Sverige.

Sen i september förra året har ensamkommande flyktingbarn i Vännäs haft möjligheten få två timmar extra läxhjälp två kvällar i veckan.

Det är Röda Korset i Vännäs och Vännäsby som frivilligt ställer upp med lärarkraft.

P4 Västerbottens reporter Per-Gunnar Eriksson hälsade på hos läxhjälpen, där det bitvis varfullsatt nere i det lilla rummet för referenslitteratur.

En av dom på plats var Mahdi Heidari, som fick hjälp med svenskan:

– Jag har varit i Sverige i fem månader och många ord som jag behöver hjälp med. Läxhjälpen hjälper mig mycket, säger han.

Per-Olof Klein jobbar för Röda Korset i Vännäs, och han berättar att läxhjälpen kom till sedan skolan signalerat att de behövde extra resurser. Biblioteket ställde gärna upp lokaler, och så var det igång.

Fatima Amini kommer till läxhjälpen för att få hjälp med matten.

Svante Simu är ungdomsassistent för flyktingbarnen i Vännäs.

– Intresset bland ungdomarna är bra, och förutom stödet till att göra läxor och lära sig språket så är det här en social träning som är viktig, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista