Däcken som skänktes till skelleftebon tros vara värda 2,8 miljoner kronor. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Chris Maddolini/Scanpix
Skellefteå

Ockerdömd misstänks på nytt

Två personer åtalas för fiffel med däck från gruvbranschen. En gällivarebo åtalas för trolöshet mot huvudman efter att ha gett en skelleftebo de värdefulla däcken. Åtalet har samband med en av de dömda i den tidigare ockerrättegången i Skellefteå.

Gällivarebon, en 53-årig man har varit däckkontrollant åt ett gruvföretag och enligt åtalet har han gett bort tio fungerande däck värda 2,8 miljoner kronor till skelleftebon. Skelleftebon ska sedan ha sålt däcken.

53-åringen har varit anställd som däckkontrollant åt ett gruvföretag med uppgift att bedöma däck på gruvfordon, vilka som kan repareras och vilka däck som ska kasseras.

Enligt åtalet så har däckkontrollanten alltså skänkt tio funktionsdugliga däck till den 45-årige företagsledare i Skellefteå som tidigare i vår dömdes för ocker.

45-åringens drev ett företag i Malå som specialiserat sig på att reparera däck för gruvfordon. Enligt åtalet har företagsledaren sedan sålde de 10 däcken vidare för 2,8 miljoner kronor.

Åtalet mot 53-åringen som tagit däcken från sin arbetsgivare rubriceras som trolöshet mot huvudman, eller grov stöld.

Åklagaren menar att den 45-årige företagsledaren också ska åtalas för att han har uppmanat 53 åringen att ge honom däcken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".