-- Vi ska hålla hårt på förbudet mot alholförtäring i centrum, säger Simon Wornö, polisinsatschef för kulturnatta. Foto Shaho Aulla/SR:
Umeå

Polisen rustade för Kulturnatta

1:32 min

Polisen tar in extra personal och kommer att kolla extra noga att reglerna följs om alkoholförtäring på allmänplats under Kulturnatta i Umeå. Under ett dygn kommer hundratals kulturhändelser att pågå där många människor samlas i centrala stan.

-- Det är så pass mycket extra människor under så pass begränsad tidpunkt som man ändå får säga att det är, trots att det är över hela dagen och kvällen. Så pass många människor på så liten yta, samtidigt som det ska funka med evenemang och uppträdande och annat och trafiksituationen i centrum. Det är det som är svårigheten att få det att funka så att alla ska genomföra det de har tänkt och alla ska känna sig trygga och det ska vara trevligt för alla åldrar, säger Simon Wornö polisinsatschef för kulturnatta

Hur ska ni få det att funka då?

– Vi har ett samarbete med arangören och vi har ett antal ordningsvakter som hjälper oss. Vi försöker att finnas bland folk och då behövs det extra poliser och vi tar in extra resurser helt enkelt, säger han.

Vad ska föräldrar tänka på?

– Vi kommer från polisens sida alltså jobba med att motverka förtäring av alkohol i centrum som alltid är förbjudet på och att föräldrar även försöker hålla koll på vad deras ungdomar har med sig när de går ut på stan och att upplysa dme om att det är inte tillåtet. Vi fokuserar särskilt på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista