Karin Eriksson sekreterare i Folkhälsorådet ska få fart på Vännäsborna. Foto Per-Gunnar Eriksson/SR.
Vännäs

Sundare Vännäs ska bli sundare

1:15 min

I höst ska kommuninnevånare i Vännäs tävla mot varandra enskilt och i lag under sex veckor med start i september. Motionssatsningen heter På gång.

Det är Vännäs kommun som går ut med utmaningen och målet är att så många som möjligt rör sig minst 30 minuter om dagen. Förhoppningsvis ska dom sex veckorna hjälpa åtskilliga kommuninnevånare lägga grunden för en sundare livsstil.

– Vi har jättebra resultat i Vännäs när man tittar på Folhälsoinstutets enkät. Det är faktiskt 85% av Vännäsborna som rör sig mer än en gång i veckan och det är en ökning från tidigare år och det är vi väldigt glada för säger, Karin Eriksson, personalutvecklare på Vännäs kommun och  sekreterare i Folkhälsorådet.

Men varför gör man då en satsning på att få alla i kommunen at röra på sig?

– Det man är bra på ska man göra ännu bättre, det brukar ge ringar på vattnet inom andra områden också. Sen jobbar vi med tobaksfrågan också i Vännäs kommun och vill man sluta på tobak så kan ett sätt vara att röra på sig mer. det kan underlätta.

Det står på en affisch att kommunen utmanar dig som arbetar, bor och studerari Vännäs och ingen är bortglömd utan alla utmanas.  Hur ska det gå till rent praktiskt?

– Man får anmäla sig via hemsidan, www.vannas.se/pagang . Vi ska verkligen försöka få människor att vara ute och gå eller röra på sig över huvud taget så att man rör sig minst 30 minuter per dag så att man höjer pulsen. Det vet vi är bra för hälsan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista