Jonas Emanuelsson i Botsmark får inte längre livränta. Foto Filippa Armstrong/SR.
Socialförsäkring

Indragen livränta ett fall för JO

1:47 min

Nu väljer fackförbundet IF Metall i södra Västerbotten att anmäla både Försäkringskassan samt två domstolar. Detta eftersom man anser att Försäkringskassan på felaktiga grunder har dragit in livräntan för medlemmen Jonas Emanuelsson i Botsmark.

– Vi tycker det är fel att Försäkringskassan på alldeles eget initiativ ska hitta på nya diagnoser som över huvud taget inte finns omnämnt i den behandlade sjukvården, säger Tomas Lundmark ombudsman på IF Metall och trygghetsansvarig.

– Det började med spekulation hos en av läkarna som Försäkringskassan anlitade och sen blev det rimligt hos en annan läkare hos Försäkringskassan och i slutändan så blev det en sanning och därför tog man av honom livräntan, säger Tomas Lundmark.

Jonas Emanuelsson i Botsmark arbetade på lastbilsstolstillverkaren Isringhausen i Umeå där han fick en arbetskada, med diagnosen kroniskt smärtsyndrom på grund av det hårda arbetet.

En skada som godkändes av Försäkringskassan 2005, vilket gav livränta som ersätter eventuellt inkomstbortfall. Men förra hösten drogs den in, vilket förvaltningsrätten godkänt och Kammarätten nekade prövningstillstånd.

Det är därför som IF Metall JO-anmäler även domstolarna förutom kassans handläggare och läkare. I anmälan finns en artikel i läkartidningen där Dercums syndrom där den anges drabba företrädesvis 20-40-åriga kvinnor, men kan även debutera hos barn och ger smärta i fettvävnaden, något Jonas Emanuelsson alltså inte har.

En ny ansökan om livränta är på gång, men för Tomas Lundmark och IF Metall har det stor principiell betydelse om JO tar upp fallet.

– Om JO nu skulle komma fram till samma saker som oss, då är ju det en ordentlig näsbränna åt Försäkringskassan och där man talar om för Försäkringskassan att man måste faktiskt hantera dem försäkrade med respekt när man tar sådana här beslut.

Försäkringskassan vill inte kommentera enskilda fall och avvaktar vad JO säger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista