1 av 2
Arkivbild. Arbetsförmedlingens platsautomat. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
2 av 2
Greger Lindqvist, socialdemokratiskt kommunalråd i Dorotea. Foto: Lari Honkanen/SR.
Arbetsmarknaden

Långpendling och flytt bakom fina arbetslöshetssiffror i Dorotea

Dorotea har länets lägsta ungdomsarbetslöshet. Elva procent, enligt siffror från Arbetsförmedlingen. Till en del förklaras det av att de unga får jobb på orten - men också av långpendling och att arbetslösa unga väljer att flytta från Dorotea.

– En viktig faktor i Dorotea vad gäller ungdomsarbetslösheten är företaget Datakompisen, som sugit till sig ungdomarna. Det är vi stolta över.

Datakompisen är Doroteas näst största privata arbetsgivare. Och då företaget inte kräver högskoleutbildning, utan det räcker med ett teknikintresse, är en stor del av arbetsstyrkan just ungdomar.

Företagets placering i Dorotea är alltså en delförklaring till varför kommunen har länets lägsta ungdomsarbetslöshet.

Enligt den senaste statistiken från Arbetsförmedlingen, ligger ungdomsarbetslösheten i Dorotea på elva procent. Det kan man jämföra grannkommunen Vilhelmina med 25 procents ungdomsarbetslöshet.

En annan faktor bakom Doroteas låga ungdomsarbetslöshet är att en hel del ungdomar arbetspendlar till byggen i Norge eller gruvor i Norrbotten.

Men det finns också en krassare förklaring, som en ung Doroteakvinna sammafattar så här:

– Antingen har man jobb när man tar studenten eller så flyttar man härifrån.

Det är så enkelt att ju färre arbetslösa som bor kvar i kommunen, desto lägre blir arbetslöshetssiffrorna.

Greger Lindqvist på frågan om han föredrar att ungdomarna flyttar ut för att söka jobb eller bor kvar som arbetslösa:

– Det var en bra fråga. Ju fler som bor kvar i Dorotea, desto fler är det som handlar, vilket hjälper till att hålla uppe samhälssservicen här och det är viktigt. Men samtidigt, ungdomar måste röra på sig. Förhoppningsvis kommer de sedan tillbaka, kanske med en idé om ett företag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista