Färjan som Holmöns visfestival har hyrt in. Foto: Högakustenbåtarna
Holmön

Visfestivalen hyr en egen båt inför sommaren

1:34 min

Transporterna till och från Holmön har varit ett så stort problem så att arrangörerna har pratat om att sluta arrangera musikfesten på ön. Men nu väljer föreningen Visans vänner att istället själva hyra en färja under festivalen i juli.

– Nu har vi fått tag på en båt som kompletterar de två som går där ute, så det blir perfekt, säger Christer Jilder, festivalamiral.

En ersättningsfärja med större kapasitet lyser med sin frånvaro. När Helena Elisabeth klassades ner för några år sedan från 159 passagerare till 59 har ytterligare en färja med ett 60-tal platser satts in under sommarhalvåret. Men det räcker inte under festivalen tycker Visans vänner i Umeå. Man tror att många inte kommer ut på grund av detta.

Vill erbjuda "all inclusive"

Det är med stöd från Umeå kommun och Balticgruppen som Visum nu kan går vidare. Färjan som hyrts in är snabbare och tar även den 59 passagerare.  När man nu själv kan styra trafiken på den båten väljer man att ge möjligheten att ge publiken möjlighet att köpa en paketresa där busstransport från Umeå, överfart och inträde ingår.

– Det har visat sig att många säger att de vill komma, men att det är så besvärligt. Då har vi tänkt att det är nog några  som är beredda att betala en slant för att få en färdig tur, konsert och sen hem igen, säger Christer Jilder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista