1 av 2
Bloggen som några av eleverna på skolan ansåg vara kränkande är numera nedlagd. Foto: Åsa Sundman/SR.
2 av 2
Midgårdsskolan Umeå. Foto: Filippa Armstrong/SR.
Umeå

Elevers utseende rankas på bloggar

1:41 min

Elever på Midgårdsskolan i Umeå reagerar nu mot en blogg som de anser är kränkande. Bloggen, som nu är nedlagd, hette "Midgårds snyggaste" och gick ut på att ranka människors utseende. Eleven Henrik Brandt tycker att det hela är osmakligt.

– Jag fick en klump i magen och kände att jag ville ta avstånd från det, säger Henrik Brandt.

Bloggen marknadsför sig som en blogg som vill lyfta fram människor som förtjänar det på något sätt, antingen om de gjort något bra eller bara helt enkelt är snygga. Men Henrik reagerade starkt mot det hela och tillsammans med en kompis satte han upp bilder som föreställer logotypen för bloggen som slängs i en papperskorg. 

– Vi har anmält ärendet till bloggportalen som kommer att vidta åtgärder för att bloggarna ska upphöra. Vi står också i kontakt med IT-avdelningen för att ta reda på vilka som ansvarar för dem, säger Lina Granberg som är informatör på skolan.

Men bloggar som går ut på samma tema finns även på andra skolor berättar Lina Granberg.

– Vi har sett på flera skolor att det har startats bloggar där man hängt ut och bedömt elever för deras utseende, säger hon till P4 Västerbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista