1 av 2
-- Jag ska flytta. Jag vill ha en större omgivning och större utbud, säger Sofie Wennstrand Dorotea. Foto Lari Honkanen/SR.
2 av 2
Erika Tellbro 19-årig mamma i Dorotea. Foto Lari Honkanen/SR.
Dorotea

Unga tjejer lämnar Dorotea oftare än killar

1:32 min

Ungdomsarbetslösheten bland tjejer nära noll i Dorotea. Av kommunens 20 arbetslösa ungdomar, finns bara en tjej. Men snarare än att tjejerna är bättre på att hitta jobb, lämnar de bygden i större utsträckning.

Av Doroteas 249 ungdomar mellan 18 och 24 år, finns det bara 97 tjejer, jämfört med 152 killar. Tjejerna utgör med andra ord bara 39 procent i det här ålderspannet.

Många tjejer väljer att flytta till städer för att skaffa sig en högre utbildning. Även om kanske planen från början är att flytta tillbaka till Dorotea efter utbildningen, så kommer inte alla tillbaka. Det berättar 19-åriga Doroteamamman Erika Tellbro:

– De hittar någon och bildar familj utanför Dorotea.

En annan 19-åring Doroteabo är Sofie Wennstrand, men det är bara en tidsfråga innan hon flyttar:

– Jag ska flytta. Jag vill ha en större omgivning och större utbud.

Men är det inte viktigt att bevara sin hemkommun?

– Jo, självklart. Men jag känner att jag måste få testa på och göra vad jag vill. Och Dorotea finns kvar, jag kan komma tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista