Åseles kommunalråd Bert-Rune Dahlberg. Foto: Filippa Armstrong/SR.
Vårdupproret

Hotar med att bryta akutbilsavtalet

1:54 min

Kampen om akutvård och ambulans i inlandet går vidare. Nu har kommunalråden i Vilhelmina, Dorotea och Åsele gått samman i ett brev till landstinget med sina krav. Ett krav är att den nya akutbilen måste få åka på alla sorters utryckningar, inte bara på prio 1-larm som det är idag.
– Annars är frågan om vi kan gå med på att förlänga avtalet med Landstinget, säger Bert-Rune Dahlberg som är kommunalråd i Åsele.

När ambulansen i Åsele ersattes med en aktubil gjorde Åsele kommun en uppgörelse med landstingsstyrelsen, berättar Bert-Rune Dahlberg.

– Vi förde det resonemanget med landstinget att byter de ut bilen till en bil man kan behandla patienterna i, så är vi också beredda att använda vår personal på räddningstjänsten för att köra, säger han.

Problemet är bara att aktubilen bara får åka ut på prio 1-larm, Bert-Rune Dahlberg vill att aktubilen även ska användas vid prio 2-larm. Annar hotar han att med att inte förlänga avtalet.

Eva Brännman
eva.brannman@sr.se

Märet Öman
maret.oman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista