1 av 2
Gunnar Wassdahl och Andreas Lindqvist. Foto Lari Honkanen/SR
2 av 2
Christian Svanlund och Anders Gustavsson är skeptiska till framtiden, trots att de har jobb .Foto Lari Honkanen/SR.
Dorotea

"Alla kommer att flytta till Umeå"

Ingen optimism bland killarna i Dorotea
1:30 min

 "Snart måste nog även vi lämna inlandet". Det säger flera unga män i Dorotea som nyheterna pratat med. Som vi berättade igår är det många tjejer som lämnar kommunen. Och om inget görs för att vända utvecklingen kan det snart även vara killarnas tur.

– Det krävs en viss förändring, det är väl mycket på politikernivå också. Det är lite trångsynt, det är svart at se utveckling.Om man lyssnar på dagspolitiken så är det mycket hur ska äldreomsorgen se ut och det fastnar gärna kring det, man hör väldigt sällan hur ska vi få ungdomarna att stanna kvar, säger Christian Svanlund, en Doroteakille på företaget Datakompisen.

Och en majoritet av Doroteas ungdomar är just killar, som i större utsträckning har stannat kvar i kommunen, men bland dem märks nu en rädsla för att tvingas flytta säger kollegan Andreas Lindqvist:

– Tyvärr blir det så i inlandet egentligen en utforsling mot de större städerna och i Västerbotten är det Umeå i pricip. Det är det allt egentligen handlar om, för det som egentligen ingen större framtid, man låter kanske lite deprimerad, men man ska egentligen bort.

– Jobb måste man ju ha så att finns det inte jobb här då flyttar dem. Jag kör ju en chansning , jag vill ju bo här så i värsta fall får jag väl också flytta, säger Anders Gustavsson.

Och Christian Svanlund tycker att inlandet borde satsa mycket mer på framtiden för att hålla fast vid ungdomen:

– Västerbotten i sig var ju bra på just IT-biten för 15 år sedan, men sen släppte dem det här och nu är vi nästan sist igen, man måste ju hela tiden ligga ett steg före annars tappar man ju och kranskommunerna måste ju vara före Umeå och dra folket till sig, för Umeå drar med sin storlek och affärer och sånt så behöver inte dem engagera sig så mycket. Så det är bara att gilla läget, vi försvinner nog alla kommer att flytta till Umeå. Det blir nog det tyvärr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".