1 av 2
Röda Korset i Skellefteå. Foto Magnus Bergner/SR.
2 av 2
Röda Korset i Skellefteå. Foto Magnus Bergner/SR.
Skellefteå

Var fjärde flykting har utsatts för tortyr eller krig

1:39 min

Enligt Röda Korset så har en fjärdedel av de som söker asyl i Sverige utsatts för tortyr eller har svåra upplevelser av krig. Röda Korset har nio behandlingscenter där flyktingar kan bearbeta traumatiska upplevelser, och ett av dessa finns i Skellefteå.

– Man fick möta väldigt mycket som man kanske inte skulle se på i min ålder. Att kunna se folk som har dött och kanske kunna se  hur grisar eller hundar äter opp människors kroppar. Det är något som man känner att det är jobbigt. En gång när jag var 14 år var det väldigt många som blev dödade så att vattnet blev som blod. Det är något som man kanske tänker att det här inte är sant, att det inte hänt, men jag har sett med mina egna ögon, säger Marunga Furaha.

Röda Korsets behandlingscenter i Skellefteå tar emot cirka 180 patienter per år.

Många patienter får diagnosen PTSD, post traumatiskt stressyndrom där upplevelser av krig och våld ger upphov till stress och depressioner.

Till det kommer en ofta utdragen asylprosess som kan trigga igång jobbiga minnen och upplevelser.

Lars Nygren är specialist i psykiatri och legitimerad psykoterapeut, och en av de som möter patienterna som kommer till Röda Korsets behandlingscenter i Skellefteå.

– Det som triggar kan ju vara ett avslag på begäran om asyl så sätter hela processen igång med stressfaktorerna som slår på, man får ont i kroppen, man söker på vårdcentralen och man får ingen hjälp tycker man och så kommer det en remiss hit eller man blir hänvisad hit och sedan ska man också försöka leva utan sina anhöriga, det är allting på en gång.

20120523 13:13:45

Magnus Bergner)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista