Bowlingkäglor och klot. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.
Arbetsmiljö & Ekonomi

Bowlinganläggningar klarar inte arbetsmiljökrav

1:38 min

Ingen av länets sex bowlinganläggningar som är i drift klarar Arbetsmiljöverkets krav på säkerhet. Fem av anläggningrna har fått ett föreläggande om åtgärder och den sjätte väntar på beslut.

Det här utgår från ett tillsynsbeslut på europanivå och Arbetsmiljöverkets motsvarigheter i England Holland och Danmark är redan klara. Under de senaste året har även svenska bowlinghallar fått ett besök av arbetsmiljöverket som kollat säkerhet och skyddsutrustning kring de maskiner som reser upp käglorna.

Maskinerna innehåller en hel del rörliga delar och förenklat kräver Arbetsmiljöverket att maskinerna byggs in en slags skyddsbur. Om man öppnar någon del av skyddet bryts strömmen till maskinen.

I Västerbotten finns bowlinganläggningar i Lycksele, Vilhelmina, Storuman, Umeå, och två anläggningar i Skellefteå. Lycksele har än inte fått beslutet men de övriga fem har fått ett föreläggande om åtgärder och en bortre tidsgräns för åtgärder. Annars väntar viten som motsvarar kostnaderna för att klara kraven.

Bowlingkompaniet i Skellefteå ska ha åtgärdat sin anläggning innan augusti nästa år annars väntar ett vite på 400 000 kronor. Och det handlar om ganska stora investeringar, mellan 500 000 och 600 000 kronor, enligt Jörgen Kågström som är en av de ansvariga.

– Vi måste ju ta den kostnaden, det är ju bara så.

Är det här nödvändigt, enligt ditt sätt att se?

– Nä, det tycker vi inte. Vi har försökt prata med Arbetsmiljöverket på olika sätt, men nej, vi kommer inte ifrån det här. Det är bra att man ser över säkerheten men sen kanske vi kan tycka att man hårddrar det lite mycket, säger Jörgen Kågström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista