1 av 2
-- Satsa på att ge barnen en relation till orten. Det föreslår Niclas Runberg, husvagnstillverkaren Solifer Polars nye marknadschef. Foto Lari Honkanen/SR.
2 av 2
Mellanstadielever i Dorotea Foto Lari Honkanen/SR.
Dorotea

Satsa på barnen för att minska utflyttningen

1:32 min

Satsa på att ge barnen en relation till orten. Det föreslår Niclas Runberg, husvagnstillverkaren Solifer Polars nye marknadschef, för att förmå unga att välja att stanna i Dorotea.

– Jag tror det är viktigt att titta på barnen och ungdomen i tidig ålder och  se till att det finns aktiviteter, idrottsevenemang och såna saker så att man byggs in i gemenskap, det säger Niclas Runberg.

-- För det skapar någonstans en relation till orten och jag tror det är viktigt som kommunpolitiker om man vill behålla sina människor på orten, så kan få dem att lära in dem i en relation tidigt med orten då är det svårare att bryta en relation för att flytta någon annanstans.

Som det ser ut nu så krymper Dorotea invånarmässigt. Tendensen är att unga människor, framför allt unga tjejer, flyttar ut från kommunen efter gymnasiet. Men den här trenden går att vända på, säger Solifer Polars Niclas Runberg. Det finns exempel på andra småorter, som exempelvis Arvika eller Hultsfred, som lyckats sätta sin kommun på kartan, tack vare evenemang riktade mot unga människor. Och sånt här, menar Niclas Runberg, borde man satsa på i Dorotea, men det gäller att börja i tid:

– Börjar du för sent, ja då finns det ingen relation till orten och då är det nästan så att ungdomarna själva har i tidig ålder satt en vision för sig själva att så fort jag blir 18, så fort jag gått färdigt skolandå ska jag dra här ifrån.

Tre ungdomar på mellanstadiet svarar så här på frågan om dem hellst skulle stanna kvar i Dorotea eller flytta.

– Flytta, säger Linnea.

– Flytta, säger Sofia.

– Flytta, säger Emma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista