1 av 2
Stensele kraftverk Foto: Örjan Holmberg/Sveriges Radio
2 av 2
Här skapas stora vinster som lämnar inlandet. Foto Örjan Holmberg/Sveriges Radio
SKOGSLÄNEN

Vattenkraftskommunerna tar nya tag

1:50 min

Det har gått trögt för inlandskommunerna som vill komma åt pengar från vattenkraften. Kravet har drivits i 13 år av föreningen Sveriges Vattenkraftskommuner. På årsmötet i Storuman blir det en nystart för föreningens 38 inlandskommuner.

– Ärligt sagt så har vi ju inte nått så långt ännu. Vi är ju övertygade om att vi kämpar för en rättvis sak och därför fortsätter vi det här arbetet, säger Håkan Larsson som tillsammans med de andra politikerna som samlats här i Storuman känner sig bestulna på vattenkraften.

Bara ifjol drog staten in 3,7 miljarder i fastighetsskatt på vattenkraftverken, som till 90 procent ligger i skogslänen. Om den fastighetsskatten i stället betalades till kommunerna där fastigheterna ligger skulle fler människor kunna bo i inlandet, menar föreningen.

Men idén har kritiserats för att de skulle bli orättvist. Inlandskommuner med lite vattenkraft kan ju ändå kan ha lika stort behov av pengar. Därför vill vi nu fördela pengarna också över kommungränserna, säger Håkan Larsson.

Föreningen Sveriges Vattenkraftskommuner har inlett samarbete med flera andra organisationer som också vill utveckla inlandet. Så föreningen blir nu bredare men fortfarande med tanken att mer av naturtillgångarnas vinster ska stanna lokalt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista