En uteservering på Kungsgatan i Eskilstuna. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
Umeå

Umepolitiker slopar järnstaketkravet för uteserveringar

Uteserveringar i Umeå behöver INTE sätta upp svarta järnstaket. Det står klart efter tekniska nämndens möte igår. Informationen ska förtydligas - staket som avgränsar och som syns bra ska det finnas, men det måste inte absolut vara av svart metall.

I en omdiskuterad information till restaurangföretagen har Umeå kommun skrivit att alla uteserveringar SKA ha avgränsande staket, och att staketen SKA vara av svart järn.

– Det borde stå BÖR istället, det finns inget som säger att staketet absolut måste vara av svart järn, säger Lasse Jacobsson, vänsterpartist och ordförande i tekniska nämnden i Umeå.

Informationsbroschyren kommer inte att tryckas om, men tekniska nämnden förtydligar alltså att det inte finns något tvång om de svarta staketen. Däremot gäller regeln att serveringarna måste ha någon typ av staket som avgränsar och som syns bra.

Ur broschyren:

"Uteserveringar ska avgränsas med svart smidesräcke alternativt svartmålat stålstaket av tunnare dimension. Trästaket godkänns inte i centrala staden. Staketet ska vara 90 cm högt och minst ha en tvärgående regel uppe och en tvärgående regel högst 20 cm från marken så att personer med synnedsättning lätt kan hitta dem med ledkäpp."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista