Guldsmyckenas ägare efterlyses. Foto: Polisen.
Västerbottens län

Ingen har hört av sig om sitt stulna guld

Ringar, bismarcklänkar och klockor väntar fortfarande hos polisen på sin rättmätiga ägare. Smyckenas tros ha stulits vid inbrott, bland annat på äldreboenden och stödboenden för funktionshindrade. Men trots att polisen efterlyste ägare till guldföremålen har ingen hört av sig.

För en knapp månad sen efterlyste polisen i Umeå ägarna till över 200 guldsmycken och klockor. Stöldgods som beslagtagits i samband med att tre män gripits misstänkta för en rad bostadsinbrott.

Men enligt Peder Jonsson, informationschef hos polisen, har inte en enda privatperson hört av sig angående stöldgodset.

– Utredningen som sådan har gått väldigt bra framåt, men tyvärr är det så att en stor del utav de beslagtagna föremålen som saknar ägare. Närmare 150 föremål som vi fortfarande inte har hittat den rätta ägaren till.

Är det oväntat att ingen hört av sig?

– Vi hade hoppats att i och med att vi släppte ganska många bilder och var ganska tydliga med vad vi sökte, så skulle vi få in några tips. Men vi har alltså inte fått in ett enda från allmänheten. Det är genom idogt polisarbete och besök på ett antal av de platser där det har skett stölder som vi lyckats spåra ägare.

– Men, som sagt; alldeles för många föremål saknar fortfarande ägare, säger Peder Jonsson, informationschef hos Västerbottenspolisen.

Stöldgods som inte hämtats av ägare så småningom tillfaller staten.

Vad gäller bostadsinbrotten så räknar åklagaren med att väcka åtal mot sammanlagt fem personer nu på fredag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista