Investeringstackor i guld från UBS och Boliden. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.
Företagsekonomi

Fäbolidens öde avgörs i år

Under det här året avgörs om det blir lönsamt att starta en guldgruva i Fäboliden utanför Lycksele. Men i så fall är det inte helt säkert att det blir Lyckseleföretaget Lappland Goldminers som startar gruvan. Det framgick när bolaget informerade sina lokala aktieägare i Lycksele i fredags

Henrik Grind som nu är vd för Lappland Goldminers förklarade med Österbottniniskt lugn att bolagets motto idag är noggrannhet.

Misslyckandet med Ersmarksgruvan i Sorsele och det faktum att det ännu inte finns någon gruva i Fäboliden har bidragit till att bolaget idag håller en låg profil men betonar att man fortfarande tror på Fäboliden. Det finns ju 70 ton guld där om än i låga halter.

De lokala aktieägarna och Lyckseleborna i allmänhet har nog alltid tänkt att det är Lappland Goldminers som ska öppna gruvan. Men Henrik Grind förklarade att man även tittar på andra strategier som att samarbeta med andra bolag eller att sälja hela projektet.

Men Fäbolidens öde ligger nu i vad den pågående lönsamhetsstudien kommer fram till. Henrik Grind förnekande inte att han redan vet en del om studien men tänker inte säga något för än senare i sommar eller i höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista