Trivsel med blommor och färgglada servetter på äldreboendet Gläntan. Foto: Nina Eriksén/SR.
Skellefteå

Nej till att välja bland särskilda boenden

1:27 min

För äldre i Skellefteå blir det svårare att tacka nej till de särskilda boenden som erbjuds. Från och med den 1 juni begränsas valfriheten att kunna vänta ut en plats på ett speciellt boende utifrån stadsdel eller annat.

Ett särskilt boende beviljas utifån en persons vårdbehov och idag kan den som får ett sådant beslut i Skellefteå tacka nej i väntan på ett annat boende som man hellre vill ha.

Den nya ordningen gäller från den 1:a juni, och den som tackat nej till ett boende får då träffa en biståndshandläggare igen för att reda ut orsaken.

Enligt Socialchefen Staffan Näslund så handlar det inte om att lägenheter står tomma utan att kommunen måste få en snabbare fördelning av boenden.

En snabbare fördelning skulle bland annat minska kommunens kostnader för de äldre som ligger kvar på Skellefteå Lasarett i väntan på kommunala boenden.

Staffan Näslund menar också att Skellefteå kommun varit generösa när det gäller att få välja ett specifikt boende, men öppnar också för att man kan få byta boende i efterhand i mån av plats.

– På sätt och vis så blir ju ett tvång, säger Aino Marklund som representerar pensionärerna i det kommunala pensionärsrådet.Du får det här erbjudanden och om du tackar nej så får du börja om och söka.

– Jag förstår att det här har varit ett problem rent administrativt, men jag tror inte att det här har med ekonomi att göra utan det har nog varit krångligt att handlägga, säger Aino Marklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista