Ny mirakelman ska ska skaffa arbete till inlandet, det hoppas Greger Lindqvist (S) kommunalråd i Dorotea. Foto Lari Honkanen/SR.
Dorotea

Inlandskommuner söker jobbfixare

1:32 min

Mycket snack och liten verkstad - det har varit problemet i samarbetet mellan länets åtta inlandskommuner. Men nu sätter man sin tilltro till en ny projektledare som ska ragga kapital och skapa förutsättningar för tillväxt.

8-kommungruppen, som man kanske kan beskriva som inlandets motsats till världsekonomins G8, samverkar för att främja inlandets gemensamma intressen, inte minst i frågor där kustkommunerna, med Umeå i spetsen, drar åt annat håll. Det kan bland annat handla om hur Eu-medel ska användas. Nu vill man alltså hitta en kompetent person som ska kunna ta tillvara på inlandets intressen i ansökningarna inför EU:s nästa projektperiod.

Och en annan uppgift som den nya tjänstemannen kommer att ha är att skaffa fram arbetstillfällen. Det är med andra ord inga lätta uppgifter den nya projektledaren kommer att ha.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista