Foto: Jan Mårdberg/Sveriges Radio.
Västerbottens län

Lämlars arbete syns från rymden

Lämlar och sorkar har en så stor effekt på fjällvegetationen att den kan observeras från satelliter. Det visar en studie av forskare vid Umeå universitet som publiceras online i den vetenskapliga tidskriften Nature Climate Change.

– Studien visar att det är viktigt att ta hänsyn till växtätare som sorkar och lämlar när man ska förstå hur fjällvegetationen ser ut och hur den kommer att påverkas av framtida klimatförändringar, säger Johan Olofsson, universitetslektor i ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet och huvudförfattare till artikeln.

I 14 års tid har forskarna i ett område kring Abisko i nordligaste Sverige studerat växtligheten i och utanför hägn som utestänger smågnagare. Deras resultat visar att sorkar och lämlar minskar mängden vegetation med 12-24 procent under ett toppår med mycket gnagare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista