Foto: Tommy Engman/SR.
Västerbottens län

Landstingsmajoriteten satsar på budget i balans

2:06 min

En skattesänkning på 20 öre, mindre pengar till Region Västerbotten och tandvården och en översyn av finansieringen av Norrlandsoperan och Västerbottens museum. Det är några av punkterna i det budgetförslag som Västerbottens läns landstingsmajoritet; Socialdemokraterna och Miljöpartiet, lagt fram. 

Socialdemokraterna och miljöpartiet presenterade igår sitt förslag till Landstingsbudget för 2013.

Den är då ett komplement till det styrdokument med övergripande mål och strategier för åren 2012 till 2015 som landstinget antog i fjol.

Man räknar med att vid utgången av det här året ha en verksamhet som är i balans med budgeten.

Under förutsättning att beslut om en skatteväxling fattas där kommunerna tar över hemsjukvården från landstinget kommer landstingsskatten sänkas med 20 öre till 10:30.

I budgetförslaget vill man minska stödet till Region Västerbotten med fem miljoner, landstingets tandvårdsverksamhet med samma summa och fortsatt effektivisering av administrationen inom landstinget skall spara 8 miljoner.

Man vill också tillsammans med Umeå kommun se över finansieringen av Norrlandsoperan och Västerbottens museum.

Strategin för landstinget fortsätter vara att utvecklingen går från sjukhusvård till ökad vård nära medborgarna och egenvård. Resurser och patienter ska flyttas från sjukhus till hälsocentraler/sjukstugor. Bättre för patienten och billigare vård enligt landstinget.

Landstingsstyrelsens ordförande Peter Olofsson tycker inte man skall prata om nedskärningar i verksamheten:

– Inte nedskärningar på det viset, egentligen, för vi kommer att delta i den utveckling som sker inom vården. Däremot så måste vi nog strukturera om för att ha råd med den utvecklingen. Det är väl så man skulle kunna beskriva det.

– Det är lite slarvigt säga att man gör besparingar i vården. Riktigt så är det ju inte om man tittar på kronor och ören.

Den här budgeten; ryms det någon ambulans i inlandet där?

– Det vi behöver göra berör ju främst inlandskommunerna. Vi måste hitta samverkan mellan kommun och landsting. Det är ju nyckeln för att klara en bra verksamhet.

– Och vi har väl haft både bra och dåliga exempel på när vi har lyckats samverka. Men det är ju, tycker jag, det vi ska jobba mest med. Då får vi ut mest för pengarna både för kommunen och för landstinget.

Budgetförslaget går nu vidare i organisationen och skall närmast upp i landstingsstyrelsen på torsdag och fullmäktige i mitten av nästa månad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista