Jesper Ejdebäck och Maja Haggren bäst i Norrland på framtidsvision! Foto: Lina Strömberg
Norrlands framtid

Svävarbussar och skavsårsplåster

5:21 min

Bussarna svävar över marken, drivna av miljövänligt bränsle. Skavsår botas på nolltid med fantastiska plåster. Och pensionsåldern är höjd till 75 år - allt om de prisbelönade framtidsvisionerna från Tväråbäcks skola slår in.

Hur ser Norrland ut om 60 år? Det är en fråga som Norrlandsförbundet ställde till skoleleverna i de fem norrlandslänen, i en tävling om bästa framtidsskildring. Tio priser har nu delats ut - och sex av pristagarna är elever på byskolor i Vännäs kommun, Hällfors skola och Tväråbäcks skola.

Både första och andra pris gick till elever i 4-6:an i Tväråbäck. Maja Jaggren vann första pris med motiveringen. "Med okuvlig fantasi har hon tecknat sin framtidsvision på ett utmärkt sätt. Texten, kompeltterad med en teckning, beskriver både miljö, teknik, djurliv och en trygg skola.

Jesper Ejdebäck vann andra pris med sin berättelse om förändringar i stort och smått - både svävarfarkoster som går på miljövänligt bränsle och framtidens supereffektiva skavsårsplåster som läker såren på nolltid.

– Tväråbäcks skola hade ett arbete med processksrivning på gång när Norrlandsförbundet utlyste tävlingen, berättar läraren Lina Strömberg.

– Vi såg en chans att förena arbetet med tävlingen. Vi hade en historia- och geografigenomgång där vi visade diagram och fakta från Norrlandsförbundets hemsida för att ge eleverna en överskådlig bild av hur förändringen sett ut över tid. Lämpligt hade vi även pratat om växthuseffekten och vad som händer med vårt klimat när vi förorenar vårt land.

Jesper Ejdebäck, 10, om framtiden

Jag är 71 år 2072 och tittar ut genom fönstret solen börjar gå ner kvällen börjar komma. Jag går till min svävar säng och lägger mig och tänker på hur det var när man var yngre. Det är olikt nu jämfört med hur det var 2012. Nu finns det flygande bilar, svävar sängar och massa flygande saker. När jag var 11 år åkte jag vanliga bussar och nu är det svävar bussar med miljövänlig bensin. Man flyger en bit över marken. Det är nya plåster för skavsår, det läker på 12 timmar. Nu är det fler byar än städer och nu tänker folk mer på livet. Dom tycker att livet är bättre när det finns mer skog. Alla plockar upp saker efter sig, det är därför inte lika mycket skräp på marken som det var för 60 år sedan. Nu lever många ett mycket bättre liv. Många äter mycket bättre mat och rör på sig mycket oftare. Miljön är mycket bättre, man hoppas att det alltid skulle vara det. Jag går ut och tittar och sätter mig i min flygarbil. Jag åker och köper en ny dator. Klockan är 10:22. Jag åker hem. Kopplar in den nya datorn och när jag fått på den laddar jag program. Jag ser några filmer som handlar om när jag var ung och tittar på bilder på mina kompisar. Det är väldigt många som flyttar in i Vännäs och alla Vännäs byar.

Jag går och tittar till dom nya inflyttade personerna. Jag brukar köpa inflyttningspresenter. Dom fick 30 kakor och 6 liter saft. Om folk brukar komma till mig brukar jag bjuda på fika. Vi brukar ta en kaffe och kaka.

Tråkigt nog måste man jobba tills man är 75 år. Efter jobbet brukar jag gå och fika. Jag jobbar inte lika mycket som jag gjorde när jag var yngre. Många bilar flyger lite över marken men vissa är som vanligt. Det jag menar med vanligt är att dom åker på marken. Vissa fixar bilarna så de kan flyga, men väldigt många har inte råd med det.

Det börjar bli höst här så många börjar ta på sig mer kläder. Man behöver inte ge lika mycket skatt. Jag bor fortfarande kvar i Tväråbäck. Norrland är som ett paradis. Byarna köper in fina djur som gris, får och höns. Vilket är bra eftersom jag är bonde. Jag matar mina djur 2 gånger om dagen. Jag får ibland in pengar till bondgården som går till mat till djuren. Jag går på promenad med mina hundar det är 4 st en är 5 år och en är 1år och två stycken är 2år. När jag är klar med att gå med hundarna då brukar jag laga mat till mig själv, jag brukar äta nyttig mat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista