Birsta i Sundsvall. Foto: Ingrid Engstedt Edfast
Umeå

Sundsvall förlorare när Ikea öppnar i Umeå

2:04 min

Inom några år står ett nytt Ikeavaruhus färdigt i Umeå, men en uppskattad omsättning på en miljard kronor per år, och det kommer att få konsekvenser för handeln i Birsta och Sundsvall.

Maria Westberg är en av många Umeåbor som brukar resa söderut för att handla i Birsta, men när varuhuset etableras på hemorten blir det nog inga fler resor:

– Det är tveksamt.

Var det för Ikea som du åkte ner dit?

– Ja det var det.

För busslast efter busslast av köpsugna västerbottningar så har Birsta länge varit det närmaste handelsområdet - med ett Ikeavaruhus .

Men inom några år står ett liknande varuhus klart strax utanför Umeå, och handelstrafiken norrifrån lär sina rejält.

Johan Lindstammer jobbar på Visit Sundsvall, som har i uppdrag att öka antalet besökare till kommunen.

– Det vore naivt att tro att det inte kommer att påverka nånting. Vi har ju väldigt många som kommer norrifrån, vi har bussar från bland annat Umeå och Skellefteå. Däremot tror jag inte att man ska överreagera och tro att det gör en markant skillnad, säger han.

Det nya varuhuset i Umeå kommer att ha en omsättning på cirka en miljard kronor, enligt en uppskattning från Erik Sandemo på Svensk Handel i Norrland. Plus omkring en halv miljard kronor för dom andra butikerna som poppar upp i samma område.

Omsättning som bygger på en handel som delvis tidigare skett i Sundsvalls kommun.

Men Ivana Flygare, informationschef på Ikea i Sverige, tror inte på något stort kundtapp i Sundsvall:

– Det kan bli kanske en mycket kortsiktig effekt, men vi är helt övertygade om att dom två varuhusen tillsammans kommer att ge fler människor möjlighet att uppleva Ikea, och att vi kommer att vara framgångsrika i den regionen, säger hon.

Och Johan Lindstammer menar att bredden av butiker i Birsta, ändå kommer ett bidra till en stor dragningskraft

– Det finns så mycket mer där i området, som ger som ett stort smörgåsbord. Och det har ju tagit årtionden att bygga upp det, säger han.

Men för Umeåborna Richard Engbom och Marianne Ganelius, är valet klart. När varuhuset etableras i Umeå, då är det slut på Sundsvallsbesöken.

– Nej då finns det ingen anledning att åka till Sundsvall, säger Marianne Ganelius.

– Umeå är ju trots allt den bästa staden, säger Rickard Engbom.

mikael.andersson@sr.se

shaho.aulla@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista