Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
Bjurholm

Bjurholms kommun stryper internet

För Bjurholmsborna som surfar, spelar och lever sitt liv online kommer hastigheten för viss aktivitet att dras ner. Bjurholms kommun, som driver stadsnätet BjurholmNet, vill begränsa utgående datatrafik något som kan påverka den som vill dela med sig av filmer och musik eller spela online.

– När den totala trafiken vi har slår i taket då drabbas alla. De som bara surfar märker inte av det särskilt mycket, men de som tar hem en film från Voddler eller köper en match via nätet har redan drabbats, säger kommunens IT-tekniker Glenn Holmgren till Västerbottensnytt.

Piratpartiet Västerbotten är kritiska.
-- Om någon hade sagt att du bara får ringa ett visst antal telefonsamtal per dag hade det blivit ett ramaskri. Det är precis samma sak som händer här, säger Mikael Nordfeldht, Ung Pirat i Västerbotten.

Men det handlar inte om att strypa internet eller fildelning, säger Glenn Holmgren till P4 Västerbotten, utan om att säkerställa att kunderna får en hastighet på 100 Mbps.

Stadsnätet har en kapacitet på omkring 400 Mbps och vissa kvällar närmar sig trafiken taket, skriver IT-chefen på kommunens hemsida. I dag står in- och utgående trafik för nästan lika stor del, och här tänker man göra en omfördelning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".