Inger Baer Omma, Vapstens sameby. Foto: Jörgen Heikki, SR Sámi Radio.
Tärnafjällen

Gruvplanerna för Rönnbäck tillbaka till regeringen

Inger Baer Omma lättad över Rönnbäcksbeslutet
1:06 min

Vapstens sameby kan fortfarande stoppa den stora nickelgruvan i Tärnafjällen. Det blir följden av en dom i Högsta förvaltningsdomstolen. Domen innebär inte att gruvplanerna stoppas i nuläget utan frågan går tillbaka till regeringen.

– Vi är inte en part i det här målet, det säger Nickel Mountains vd Fredric Bratt. Bolaget har kvar sin bearbetningskoncession, som är en ensamrätt till fyndigheten som Nickel Mountain fått av Bergmästaren. Det enda som berör bolaget är att bearbetningskoncessionen inte vinner laga kraft så länge tvisten mellan Bergmästaren och samebyn inte är avgjord.

Att Nickel Mountain skulle förlora bearbetningskoncessionen är inget som Nickel Mountain räknar med. Under tiden fortsätter de undersökningar som bolaget hoppas ska leda fram till ett slutgiltigt ja till gruvan i Miljödomstolen. Och vi vill samarbeta med sambyn, säger Fredric Bratt.

Samebyn har framfört att gruvan skulle bli ett förödande hinder i renskötseln. Samtidigt skulle gruvan få en avsevärd betydelse för den ekonomiska utvecklingen i Storumans kommun. Båda sakerna har framkommit i den här tvisten.

Högsta förvaltningsdomstolen anser att gruvan och renskötseln är oförenliga intressen. Då säger lagen att man måste välja det viktigaste och tydligt redovisa varför. Regeringen har inte tydligt redovisat varför man valt Nickel Mountains projekt som viktigare än rennäringen. Därför måste regeringen ta upp samebyns överklagan igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".