Mattias Gardell och Dror Feiler, två av initiativtagarna till Ship to Gaza. Foto: Pia Diaz Bergner/Sveriges Radio
Umeå

"Vi håller på tills blockaden av Gaza upphör"

7:51 min

Det säger Dror Feiler, från organisationen Ship to Gaza som tillsammans med Mattias Gardell idag håller ett minnesföredrag på Umeå Universitet till minne av de nio människor som dödades när Ship to Gaza attackerades av israeliska soldater 2010. Nu är det tredje gången Ship to Gaza skickar ett fartyg med till exempel mediciner till Gaza. Den här gången seglar en tremastad segelbåt som heter Estelle, som ligger i oljekajen i Obbola.

Estelle seglar från Umeå någon gång i juni med volontärer som turas om att jobba ombord. Det är omkring 5000 sjömil från Umeå till Gaza city.

Mattias Gardell, är också forskare vid Uppsala Universitet och Dror Feiler är tonsättare, musiker och aktivist, uppväxt på en Kibbutz i Israel och har gjort värnplikt som fallskärmsjägare i den israeliska armén. Camilla Lundkvist är med i lokalgruppen i Umeå av Ship to Gaza, som planerar en rad aktiviteter på båten i helgen.

Reporter Gerhard Stenlund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista