Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Ekonomi

Kort blir lösningen även för god man med kontantlös bank

1:23 min

När bankkontoren slutar hantera kontanter blev det krångligt för goda män och förvaltare som hanterar ekonomin åt personer som inte klarar den själva. Nu har Swedbank hittat ett sätt att underlätta situationen - genom att göra det enklare att skaffa bankkort.

– Just för att vi minskar kontanthanteringen så måste vi ha något att erbjuda istället och det här är ett sätt underlätta för kunderna, säger Lennart Gryde, jurist på Swedbank.

Så då kan den som är god man gå och hämta ut pengar för att kunna ge till exempel som fickpengar, pengar att röra sig med, för sin huvudman?

--Ja precis, det är en variant. Kanske huvudmannen ligger på ett ålderdomshem och man verkligen behöver kontanter av olika skäl för småutgifter då kan gode mannen använda bankkortet och göra ett uttag och lämna över de kontanterna – men även använda bankkortet för betalning.

En god man eller förvaltare utses av tingsrätten att sköta ekonomin åt personer som inte klarar det själva – kanske på grund av ett funktionshinder, kanske en demens.

Gode mannen eller förvaltaren får tillgång till ett av personens, huvudmannens, konton - för att betala räkningar med till exempel. Men att skaffa ett bankkort har varit en krånglig historia, som krävt att den person det gäller själv kan underteckna ett avtal om att gode mannen eller förvaltaren ska få ett bankkort. Men från och med 1 juni räcker det att visa upp sitt förordnande från tingsrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista