Sjukvård & Ekonomi

Landstingsoppositionen vill satsa på inlands- och primärvård

1:34 min

Tillbaka med akutplatserna i Dorotea och ambulansen i Åsele. Det står i det budgetförslag för Västerbottens läns landsting som oppositionspartierna Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Folkpartiet presenterade i dag.

Man är överens med delar av majoritetens tidigare publicerade budgetförslag då det gäller besparingar på till exempel administration och landstingets bidrag till Region Västerbotten. Det som skiljer är beloppen.

Man vill från oppositionens sida minska kostnaden för vårdskador som idag uppgår till 225 miljoner per år för landstinget. Med på intäktssidan för att finansiera utgifterna finns en höjning av patientavgifterna.

Västerbotten ska bli bättre på att rekrytera och behålla personal. Och äldre specialitsr vill man locka att jobba efter 65 år ålder genom att låta den sänkta arbetsgivaravgiften gå direkt till den anställde i form av höjd lön eller minskad arbetstid.

Förebyggande vård och primärvård är centrala i oppositionens budgetförslag.

– Det är den vård som berör oss länsbor mest och oftast eftersom det handlar om den vård vi får på våra hälsocentraler och därför måste det finnas en hälsocentral i alla länets kommuner. För att klara alla de arbetsuppgifter som krävs så måste primärvården få ökade resurser och vi vill också se till att inlandsjukvården inte nedrustas, säger Olle Edblom, centerpartist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista