Roger Sundqvist, Rönnskärsverkens platschef framför nya Kaldoverket. Foto: Magnus Bergner/SR
Boliden

Rönnskär inviger ny anläggning för metallskrot

1:46 min

I dag inviger Boliden en ny anläggning på Rönnskärsverken för att återvinna metaller från elektronik och metallskrot. Det här är en investering på 1,3 miljarder och ökar kapaciteten från 45 000 ton till 120 000 ton.

Det är gamla teveapparater, brödrostar, kanske till och med gamla datorer och mobiltelefoner som blir till en smälta som innehåller ungefär 70 procent koppar och ganka mycket guld och ädelmetaller, berättar Roger Sundqvist, Rönnskärverkens platschef.

Det här metall- och elektroniksskrotet kommer från hela Europa och efter förbehandling hamnar skrotet i det nybyggda kaldoverket där metallerna återvinns tillsammans med det som kommer från grovorna.

Efter den här investeringen på 1,3 miljarder så svarar skrotet för 30 % av Rönnskärsverkens totala metallproduktion, resten kommer från gruvorna.

Man beräknar att av de 15 ton guld som produceras varje år på Rönnskär kommer merparten från elektronikskrotet. Och att återvinna metaller från skrot är lönsamt eftersom det krävs bara 1/3 av den energi som används för att utvinna metaller från gruvorna/gruvkoncentrat.

– Annars skulle vi aldrig ha gjort det, säger Roger Sundqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista