Thailändska bärplockare i Åsele bärsäsongen 2010. Foto: Robert Lundgren/SR
Sverige

Fler bärplockare väntas i sommar

I sommar väntas antalet utländska bärplockare öka kraftigt i de svenska skogarna. För att försöka förhindra att bärplockare utnyttjas fördjupar Migrationsverket, Arbetsmiljöverket, Skatteverket och polisen sitt samarbete, skriver myndigheterna i ett pressmeddelande.

Myndigheterna tror att cirka 5 000 plockare från länder utanför EU ska söka arbetstillstånd i år - nära nog dubbelt så många som fick tillstånd förra sommaren.

I fjol infördes nya riktlinjer för arbetstillstånd för bärplockare. Plockarna ska bland annat ha garanterad lön, även om det blir ont om bär.

– Visst kommer vi att anställa många fler plockare i sommar. Det var många företag som var lite avvaktande till de nya lagar och regler som infördes förra året. Det var ju en helt ny situation och det kändes som att gå genom ett minfält – men ingen mina exploderade ju, säger Catarina Lundberg på Norrskensbär i Malå i Västerbotten.

Förra sommaren hade Lundbergs företag 729 bärplockare anställda.

– I sommar kommer vi att anställa 1 130 plockare - alla från Thailand. Nu vet vi att vi har klara regler som fungerar.

De nya kraven som infördes förra året innebar bland annat att företagen skulle betala minimilön till sina plockare, oavsett bärtillgång, samt att de skulle kunna garantera att de hade pengar att betala sina plockare. Det sista kravet oroade många små företag.

– Den frågan har löst sig på ett bra sätt för de flesta företag. Kravet på lönegaranti är det särklass viktigaste för att hålla lycksökare och andra oseriösa aktörer borta från bärskogen, säger Catarina Lundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista