Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
Umeå

Rättegång i droghärva inleddes

I dag började rättegången mot den man i 40-årsåldern som åtalas för grovt narkotikabrott för att ha sålt vidare mediciner som egentligen skulle förstöras. Mannen ska ha hämtat upp läkemedel på Norrlands Universitetssjukhus och vård- och sjukhem i Umeåtrakten för att transportera dem till Dåvamyran, men istället sålt vidare medicinen som narkotika.

Det var i februari som polisen fick ett tips om att en man i Umeåområdet hade en stor mängd mediciner hemma, som han sålde vidare till personer runt om i Västerbotten.

Den man som misstänktes och nu står åtalad hanterar stora mängder narkotika i sitt jobb som lastbilschaufför. I hans arbetsuppgifter ingick nämligen att hämta upp narkotikaklassade läkemedel för att transportera dem till Dåvamyran. Men från oktober i fjol till mars i år ska mannen istället ha tagit med sig medicinen hem och sedan sålt vidare den.

Det handlar om tusentals tabletter av bland annat tradolan och morfin. Men det stannar inte där. Sex personer till är åtalade, bland annat en arbetskamrat till lastbilschauffören. Han och hans fru ska även de ha sålt vidare de mediciner som lastbilschauffören kommit över, och utöver det har de haft cannabisodlingar i källaren och på vinden hemma.

Ytterligare fyra personer åtalas för narkotikabrott, en kvinna och tre män, för att ha köpt, innehavit eller sålt lastbilschaufförens tabletter. Samtliga personer utom en är hemmahörande i Västerbotten. Polisen har bevis i form av, bland annat, beslagtagen narkotika, foton på narkotika från en av de åtalades datorer, chatt och sms-konversationer och telefonsamtal.

Ett av de företag som lastbilschauffören varit anlitad av, Tamro som distribuerar läkemedel, har i dag ändrat sina rutiner för att sånt här inte ska kunna hända. De transporter som anlitas av dom använder nu plomberade bilar som gör att chauffören inte kan få tillgång till godset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista