Miljöminister Lena Ek (C). Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
SKELLEFTEÅ

Tumult efter miljöministerns helikopterlandning

Utan förvarning landade miljöminister Lena Ek med helikopter på Örjansskolans fotbollsplan i Rönnskär utanför Skellefteå på fredagen. Det oväntade besöket skapade tumult.

Nyfikna elever rusade ut på planen för att titta.

– Ingen på skolan visste om detta och vi har ansvar för eleverna. Det är ju en risk när sådant här inträffar, säger Göran Lundmark, skolans rektor till Norran.

Ministern var sen inför ett besök på Bolidens smältverk i Rönnskär, därför valdes skolans område i närheten som landningsplats.

– Det var en nödlösning med väldigt kort varsel. Jag har talat med skolan och vi är överens om att det var olyckligt att vi inte informerade, säger Ann Lundholm, informationsansvarig vid Rönnskärsverken.

Boliden anvisade skolan som landningsplats för Lena Eks helikopter, enligt Madeleine van der Veer, sakkunnig på miljödepartementet.

Hon var med på resan och beklagar att landningen skapade tumult.

– Vi är hemskt ledsna om vi orsakat oro på skolan och det ber vi i så fall om ursäkt för, säger Madeleine van der Veer.

Lena Ek var på väg från ett besök vid LKAB i Kiruna när landningen skedde i Rönnskär. I Rönnskär deltog miljöministern vid invigningen av en ny återvinningsanläggning.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista