Man ska servera 100 procent viltkött för att få kalla det souvas, annars är det falsk marknadsföring menar Jan Olof Omma. Foto: Magnus Bergner/SR Västerbotten.
Tärnaby

Den samiska matkulturen ska stärkas

Satsning på samisk och närproducerad mat
1:31 min

Regeringen kommer att satsa 320 miljoner kronor fram till 2014 för att Sverige ska bli ett matupplevernas land för turister och i den satsningen finns även den samiska mattraditionen med.

– Ett bra initiativ som vi gärna hakar på, säger Jimmie Lannér, kökschef på Tärnaby hotell.

Satsningen är en del av ett större regeringsuppdrag om att göra turister intresserade i lokalproducerad mat. En person kommer att anställas för att just stärka den samiska matkulturen, det har Sametingets ledamöter beslutat

Just nu arbetar man inte i köket på Tärnaby speciellt med att ta fram samisk mat. Däremot kommer man servera mat med lokala och närproducerade råvaror, säger Jimmie Lannér.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".