Lars Weinehall. Foto: Mattias Pettersson
Umeå universitet

Koordinatorn bakom befolkningsstudie prisas

Lars Weinehall i Umeå har tilldelats samfundet Margareta och Eric Modigs pris till en skicklig forskare inom Umeå universitets medicinska fakultet. Fyra unga forskare vid Umeå Universtitet tilldelas samtidigt pris av Skytteanska samfundet.

Weinehall är professor i epidemiologi och allmänmedicin och tilldelas priset för sitt arbete med förebyggande program mot hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och fetma. Prissumman är 150 000 kronor.

Motiveringen lyder:

"Han tilldelas priset för sina epokgörande arbeten i sin roll som koordinator och drivande kraft i en av världens största förebyggande program mot hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och fetma. Hans vetenskapliga insatser har varit mönsterbildande och rönt stor uppmärksamhet, samtidigt som de haft en direkt sjukvårdspolitisk effekt och väckt hälsointresse hos en bred allmänhet. Han har genom att uppmärksamma värdet av longitudinella befolkningsstudier av hjärt- och kärlsjukdom tjänat som vetenskapligt föredöme och har uppmärksammats av flera internationella organisationer som WHO och EU."

Samtidigt har också fyra unga forskare, en kvinna och tre män, har tilldelats 30 000 kronor av Skytteanska samfundet.

Bland forskarna som prisas finns filosofie doktor Olle Sundström som 2009 disputerade i religionsvetenskap med avhandlingen Vildrenen är själv detsamma som en gud. En intervju om den avhandlingen hittar du här:

Övriga pristagare är:

  • Medicinska fakulteten: Docent Erik Rosendahl
  • Samhällsvetenskapliga fakulteten: Filosofie doktor Markus Hällgren
  • Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten: Filosofie doktor Ellen Dorrepaal
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista