Medborgarhuset i Dorotea var fullsatt när namninsamlingen startade. Foto: Lari Honkanen/SR.
Vårdupproret

Upprorisk allians jagar röster för inlandets akutsjukvård

1:40 min

Doroteaupprorets namninsamling för en folkomröstning kring sjukvården Västerbotten inleddes igår på ett möte i medborgarhuset. Bland de första att skriva under var landstingspolitiker från alliansen.

– Det var så att det var Doroteaupproret som tog kontakt med oss så det är deras initiativ. Vi stöttar dem givetvis men helst hade vi ju velat att majoriteten skulle ändra sig så det slapp bli någon folkomröstning men nu känns väl som att vi håller på att vara vid vägs ände så vi stöttar från alliansen, säger folkpartiets Marianne Normark och får medhåll från sina allianskollegor.

Med i det fullsatta medborgarhuset fanns också socialdemokrater, bland annat Jerry Selin från kommunfullmäktige i Åsele, han välkomnade sina politiska motståndare.

– Det är ju jätteroligt att de kommer hit och presenterar sig men man får ju se det för vad det är. Det är ju givetvis valpropaganda. De ser ju en chans att få ännu fler röster till nästa val. Givetvis min om inte mitt parti backar då får ju alliansen min röst om de fortsätter och lovar det de har lovat i dag.

Men blir det inte en lite ohelig allians mellan det röda Dorotea och den blå alliansen?

– Det är väl bra. Jag tycker det är jättebra, säger Doroteaupprorets Ingrid Oscarsson.

– I det här fallet finns inga oheliga allanser tror jag utan här finns bara allianser med kanske lite ny innebörd än vad man har när man tittar på politikerna här. Här är det allians mellan människor som kämpar för samma sak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista