Nu genomför polisen en insats för att stoppa fågeläggstjuvarna. Foto: Scanpix
Ekologi

Tusentals fridlysta fågelägg stulna

Fågeläggsstölder i fjällen
1:42 min

Ett stort fjällområde i Jämtlands- och Västerbottensfjällen kommer att bli förbjudna att beträda. Det beslutades idag eftersom tusentals fridlysta fågelägg har stulits från från området i flera år.

– Länstyrelsen har beslutatat om en kraftsamling till för att hindra äggstölderna och tillträdesförbudet kommer att gälla mellan den 6 juni och 30 juni, säger Birgitta Heijer, vikarierande landshövding i Västerbotten.

Bakgrunden är att Rikskriminalpolisen i Stockholm larmat om att en internationell ägg- och fågelplundringsliga verkar inom Stekenjokkområdet i Västerbottens och Jämtlands län.

Polisen genomför insats

Ligan har återkommit regelbundet till området i flera års tid och det finns, enligt polisen, anledning att tro att äggplundrarna kan komma tillbaka i år under häckningstiden. Genom bland annat polisflyget kommer att börja användas i polisens extrainsats.

– Syftet är att förebygga brott och förhindra att ägg stjäls, säger Anna Jonsson, biträdande chef ordningsavdelningen, Polismyndigheten Västerbottens län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".